 |
Zapach: męski Rok wprowadzenia: 1997 Typ zapachu: fougere Nuty zapachowe: Linia głowy: imbir, lawenda, mandarynka, cytryna, werbena Linia serca: goździk, irys, kminek, jaśmin, róża, geranium Linia podstawy: rozmaryn, gałka muszkatołowa, skóra, bób tonka, vetiwer, drzewo cedrowe Rekomendacja: na co dzień
Podobne zapachy: Xeryus by Givenchy, Safari for Men by Ralph Lauren, Paco Rabanne pour Homme by Paco Rabanne
|
Produkt niedostępny
Ilość: brak
|
 |
 |
Linia głowy - to pierwsze wrażenie wywołane najbardziej lotnymi składnikami; ma ono budzić zainteresowanie zapachem, ale trwa krótko (5 min - 2 godz).
Linia serca - to główna nuta kompozycji, która rozwija się pod wpływem temperatury ciała dopiero po kilku lub kilkunastu minutach od naniesienia na skórę (trwa zwykle do 6 godzin).
Linia podstawy - ujawnia się po 20 - 30 minutach i jest wyczuwalna przez wiele godzin, zależnie od typu i jakości perfum; w jej skład wchodzą utrwalacze, wonie drzew, korzenne przyprawy, ekstrakty żywic drzew orientalnych (tony leśne), piżmo, ambra, wanilia.
|
bób Tonka - owoce drzewa występującego w Brazylii i Gujanie; zapach podobny do rumu, ciepły i słodki; wyciąg ze sproszkowanych nasion stosuje się jako substancję aromatyzującą; w perfumach ich woń zazwyczaj stanowi bazę zapachu, który dzięki właściwościom chemicznym ekstraktu jest długotrwały cedr - olejek otrzymywany z drzewa cedrowego jest jednym z podstawowych składników wykorzystywanych w przemyśle perfumeryjnym; drzewno-balsamiczny zapach cytryna - drzewo pochodzące z Azji, obecnie uprawiane we wszystkich ciepłych strefach klimatycznych przede wszystkim dla pozyskiwania jego kwaśnych, niezwykle aromatycznych owoców; na potrzeby przemysłu perfumeryjnego z niedojrzałych owoców wyciska się olejek cytrynowy; ma on ostrą woń i jest bardzo odświeżający; czuć go wyraźnie w nucie głowy kompozycji zapachowej, szybko się ulatnia tuż po aplikacji perfum gałka muszkatołowa - nasiono owocu drzewa muszkatowego rosnącego w klimacie tropikalnym; sproszkowana gałka muszkatołowa jest popularną przyprawą do dań, wykorzystuje się ją także do tworzenia perfum - do kompozycji zapachowej wprowadza odświeżające, słodko-pikantne akordy geranium - rośnie w Maroku, na południu Francji i Chinach; ma podobny zapach do wody różanej, świeży kwiatowo-zielony goździk - ozdobny kwiat o delikatnym korzennym zapachu; na skalę przemysłową goździki uprawia się na południu Francji; do pozyskiwania olejku eterycznego wykorzystuje się zazwyczaj płatki białych kwiatów, ponieważ mają silniejszy zapach niż inne odmiany goździka; ich aromat dopełnia kompozycje zapachowe ciepłą, zmysłową nutą imbir - roślina uprawiana na Jamajce, w Afryce, Indiach, Chinach i Japonii; z jej podziemnych pędów destyluje się olejek imbirowy wykorzystywany do aromatyzowania kosmetyków; ciepła, korzenna nuta o delikatnie mydlanym aromacie dodaje fantazji kompozycjom orientalnym i współczesnym irys - pochodzi z Toskanii, gdzie pola irysów rozciągają się w dolinie rzeki Arno; wykorzystuje się jego kłącza, a nie kwiaty; absolut z irysa jest najdroższą substancją zapachową na świecie; kłącza irysa florenckiego dają subtelną pudrowo-kremową nutę jaśmin - krzew lub pnącze o dużych, białych, żółtych lub różowych kwiatach; uprawia się go w Grasse we Francji na potrzeby Guerlaina i Chanel, Egipcie, Indiach, Turcji, Maroku i Hiszpanii; wyciągi jaśminowe są bardzo drogie; do destylacji wykorzystuje się jego kwiaty, które należy zrywać ręcznie, wczesnym rankiem - w przeciwnym razie stracą wiele ze swej wartości zapachowej; aby uzyskać kilogram ekstraktu, trzeba zużyć 200 kilogramów delikatnych białych kwiatów kminek - do produkcji substancji aromatyzujących wykorzystuje się dwie odmiany tej rośliny: kmin rzymski oraz kminek zwyczajny; z suszonych nasion obydwu odmian kminku destyluje się niezwykle aromatyczną esencję o ciepłej woni; esencja kminu rzymskiego ma zapach suchej zieleni, orientalnych przypraw i anyżu; w małych ilościach dodaje się ją do męskich wód toaletowych i damskich wód odświeżających; pikantna esencja kminku zwyczajnego ma bardzo potężny anyżowo-mentolowy aromat, dlatego rzadko używa się jej do komponowania perfum lawenda - występuje na obszarze śródziemnomorskim od Wysp Kanaryjskich po Indie; obejmuje około 30 gatunków; z jej suchych kwiatów wytwarza się olejek lawendowy stosowany w cytrusowych wodach kolońskich i wodzie lawendowej, a także w zapachach paprociowych, szyprowych i kwiatowych mandarynka - ze skórek ich owoców na zimno tłoczony jest olejek eteryczny o bardzo słodkim, lekko cierpkim aromacie; doskonale komponuje się z zapachami cytrusowymi, przełamując ich ostrą woń akordami słodyczy; świeże akcenty mandarynkowe spotykane są także w kompozycjach orientalnych
|
 |
| Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji - bądź pierwszy! |
 |
|
|
 |
 |
| Napisz swoją recenzję: |
 |
|
|
 |
Przy składaniu zamówienia istnieje możliwość wybrania jednego z następujących sposobów wysyłki (podane ceny są cenami brutto i zawierają podatek VAT):
- pocztowa paczka ekonomiczna: 9,00zł
- pocztowa paczka priorytetowa: 12,00zł
- pocztowa paczka pobraniowa priorytetowa: 15,00zł
- przesyłka kurierem UPS: 16,00zł
- przesyłka pobraniowa kurierem UPS: 23,00zł
- odbiór osobisty w Toruniu (gratis), po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym lub e-mailowym.
Zamówienia powyżej 300zł płatne przelewem wysyłamy kurierem na nasz koszt!
Konta bankowe:
92 1140 2004 0000 3302 3306 4922 (BRE Bank SA - mBank)
50 1020 5558 1111 1806 5030 0079 (PKO BP SA - Inteligo)
98 1050 1979 1000 0090 6868 5099 (ING Bank Śląski SA)
|
|
Podaj nam swój numer telefonu lub adres email - powiadomimy Cię jak tylko produkt będzie dostępny!
|
|